IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA “Glagoljica u dječjem oku i srcu” 04.08. - Ćokovac, Tkon

POZIVNICA GLAGOLJICANakon Iserlohn-a i Rima izložba dječjih radova inspiriranih glagoljicom stigla je i u Benediktinski samostan Ćokovac u Tkonu!
Hrvatski umjetnici Ankica i Ante Karačić koji žive i rade u Njemačkoj osmislili su i pokrenuli  ovaj likovni natječaj “Glagoljica u dječjem oku i srcu” ovaj puta uz pomoć  Udruge Jedna Musika i Udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

Izložba ce biti otvorena u četvrtak 04. Kolovoza 2016. u 18:30 h, uz izložbu osmišljena je radionica glagoljice za djecu koja je  koju ce predvoditi fra Damjan.


Projekt “Glagoljica u dječjem oku i srcu” traje već 16 godina tijekom kojih je okupio 1000 djece, 200 pedagoga, 150 škola i brojne udruge iz čak 17 različitih zemalja.

Tema ovogodišnjeg natječaja “Glagoljice u dječjem oku i srcu” privukla je velik broj djece iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Italije, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke.

Žiri Gradske galerije Iserlohn u travnju je odabrao najbolje crteže, a među njima bili su i radovi troje učenika Hrvatske nastave u Rimu – Nine Alvir (7. r.), Marca i Giulie Verdat (8. r.)  koji su osvojili 3. Mjesto u kategoriji učenika 5.-8. Razreda.

U sklopu projekta izloženo je preko 1000 radova djece/autora stvorenih različitim tehnikama (ugljen, olovka, kolaž, kombinirane tehnike), od kojih svaki (spektrom intenzivnih boja ili igrom monokromatskim tonovima) plijeni osebujnošću i jedinstvenošću.

Radovi ce biti postavljeni u vanjskom prostoru Benediktinskog samostana na Ćokovcu.

Naime, djeci ce biti prikazana glagoljica  putem upoznavanja kulture svojih djedova i pradjedova, ali ne na način da tu kulturu sebično drže za sebe i isključivo među sobom, već tako da je predstavljaju drugima, čime daju opipljivi doprinos svom otoku u kojemu žive, te ujedno njeguju multikulturalnu razmjenu kao stil života, koji nas uči poštovati i prepoznavati ljepotu u različitostima.

Zahvaljujemo svim institucijama koje su omogućile realizaciju izložbe: Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  Veleposlanstvu RH u Republici Italiji, Udruzi “Jedna Muzika”, Hrvatsko-talijanskom Mozaiku Rimu, Hrvatskoj matici iseljenik,  Gradu Rimu, Gradu Zadru, Gradu Kruč (Molize), Općini Tkon, TZO Tkon i Hrvatskom Glasu Berlin također i gostoprimstvu Benediktinskom samostanu Ćokovac.

Pozivamo Vas na Izložbu i ugodno druženje uz dječju radionicu glagoljice te prigodan domjenak.

Napominjemo da od 25. rujna izložbu možete pogledati u  Kruču (Molize), od 7.  listopada u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika, nakon toga izložba se seli u Zadar (15. listopada 2016.) te u Suboticu početkom prosinca.