8. ĐIR PO KONALU

U nedjelju 14. srpnja očekuje nas još jedan „Đir po konalu“, regata starih drvenih brodova na oštra latinska jedra i trevu. Manifestaciju već osmu godinu organizira Turistička zajednica Općine Tkon u suradnji s Udrugom „Frkata“i Udrugom „Ars Nautica“. Događaj na jedinstven način  povezuje brodare, kalafate i umjetnike s turistima i posjetiteljima kojima se pruža jedinstvena prilika naučiti nešto više o starinskom načinu plovidbe na jedra te općenito o tradiciji otoka Pašmana.

Događaj započinje u jutarnjim satima u mjestu Ugrinić registracijom za sudjelovanje u pojedinim kategorijama: kaić-treva, kaić-oštro idro, gajeta-oštro idro i leut-oštro idro. Svake godine regata okupi preko 40 brodova te brojne turiste, posjetitelje, ali i lokalno stanovništvo. Posada najvećim djelom dolazi s otoka Pašmana, Prvića, Iža, Murtera, Zlarina, zatim Biograda na Moru, Vodica i drugih mjesta.

Regata završava u popodnevnim satima, nakon čega slijedi proglašenje pobjednika, dodjela nagrada te druženje i zabava uz domaće gastro specijalitete i klapsku pjesmu. Također, svi zainteresirani imat će priliku posjetiti prigodne edukativne radionice, predavanja i izložbe koje će se u sklopu manifestacije održavati u Ugriniću i Tkonu.

8 dir po konalu